Verklarende woordenlijst

Wanneer je bezig bent met films downloaden via BitTorrent zul je veel onbekende termen tegenkomen zoals CAM, DVD-SCREENER of DIVX. Deze termen staan vaak in de titel, in de beschrijving, en in het .nfo bestand van de torrent.

Het is erg belangrijk dat je deze termen begrijpt, want ze geven het formaat en de kwaliteit van de te downloaden films aan.

Allereerst zullen we kijken naar de verschillende formaten.

Films die je downloadt via BitTorrent zullen waarschijnlijk in één van deze formaten zijn:

DVD-R
DIVX
XVID
VCD
SVCD

Een film in DVD-R formaat is wat kwaliteit betreft bijna niet te onderscheiden van een gewone DVD. Daardoor zijn deze bestanden ook veel groter dan bestanden in andere formaten. Vaak hebben deze films alle opties van een normale DVD die je in de winkel zou kopen, zoals navigatie menu’s, keuze uit verschillende talen, ondertiteling, en audio.

Films in DVD-R formaat worden gedownload als image bestanden of DVD video bestanden. Deze moeten dan op een dvd gebrand worden, waarna ze op een gewone dvd speler bekeken kunnen worden. Ze kunnen ook gemount worden, waarna ze via de computer te bekijken zijn. Een DVD-R film is meestal zo rond de 4,5 Gb groot, zodat ze precies op een lege dvd te branden zijn. Als je op zoek bent naar de beste kwaliteit, kun je dus het beste dvd-r films downloaden.

Veel films die aangeboden worden via BitTorrent zijn in een DIVX of XVID formaat. DIVX en XVID zijn technieken om de grootte van een film te verkleinen, zodat ze gemakkelijk via internet verspreid kunnen worden. Door de verkleining is de beeldkwaliteit minder goed dan bij DVD-R films. DIVX en XVID films kun je meestal als .AVI bestand downloaden, en zijn over het algemeen tussen de 500Mb en 1.5Gb groot. Als je problemen hebt met het openen en bekijken van een dergelijk bestand kun je het beste even onze handleiding voor het afspelen van videobestanden lezen.

VCD en SVCD staat voor Video Compact Disc en Super Video Compact Disc. Films in deze formaten worden meestal als .mpeg bestanden gedownload. Dergelijke bestanden kun je direct op je computer afspelen, maar je kunt ze ook op een cd branden. Daarna kun je de Video CD dan op zo goed als elke DVD speler bekijken. De kwaliteit van films in dit formaat variert, maar is ongeveer te vergelijking met de kwaliteit van DIVX. Een handleiding voor het afspelen van video bestanden vind je hier, en een handleiding voor het branden van VCD’s vind je hier.

Behalve het formaat van de te downloaden film, zijn er ook een aantal termen waaruit je kunt opmaken van welke kwaliteit de film is. Deze termen vind je bij het downloaden van films vaak terug in de naam van de torrent, en soms ook in de beschrijving of het .nfo bestand. Hier volgt een overzicht van veelvoorkomende termen:

CAM

Een film waarbij het woord CAM in de titel of in de beschrijving staat is een film die gemaakt is door met een videocamera de film in de bioscoop te filmen. De beelden kunnen bewegen als de camera niet op een statief stond, en het kan gefilmd zijn vanuit een vreemde hoek. Ook kan het zijn dat je achtergrond geluiden zoals gepraat of gelach hoort, omdat het geluid is opgenomen door de videocamera zelf. Er kunnen zelfs mensen voorbij lopen. Vaak gaat het hier om zeer nieuwe films die nog niet anders verkrijgbaar zijn. De kwaliteit wisselt echter van slecht tot middelmatig.

TELESYNC (TS)

Net zoals bij een CAM film is deze opgenomen in een bioscoop. Het verschil is alleen dat het geluid hierbij direct wordt opgenomen uit een speciale aansluiting in bijvoorbeeld de armleuning van een stoel in de bioscoop. Ook is het vaak zo dat deze opgenomen worden in een lege zaal, soms vanuit de projectieruimte, waardoor de kwaliteit beter zou moeten zijn dan bij een CAM film. Toch varieerd de kwaliteit sterk.

TELECINE (TC)

Bij telecine is de film direct vanuit de filmband gedigitaliseerd. De beeld en geluidskwaliteit zouden hierbij heel goed moeten zijn.

SCREENER (SRC)

Een screener is een gedigitaliseerde kopie van een VHS videoband die eigenlijk alleen voor promotionele doeleinde gebruikt diende te worden. Dergelijke videobanden worden bijvoorbeeld naar de pers gestuurd voordat de film uitkomt. Tijdens een screener zijn er af en toe copyright berichten zichtbaar, bijvoorbeeld eens in de 20 minuten. Het kan ook gebeuren dat er fragmenten in zwart-wit zijn, of dat er een teller in beeld staat. Dit alles om distributie te voorkomen. Deze screeners worden vaak overgezet naar VCD, en zijn van wisselende kwaliteit.

DVD-SCREENER (DVDsrc)

Dit is te vergelijken met de gewone screener, alleen is de bron van de film hier een DVD in plaats van een VHS tape. Hierdoor is de kwaliteit over het algemeen goed. De nadelen zijn hetzelfde: af en toe zijn er copyright berichten zichtbaar, bijvoorbeeld eens in de 20 minuten. Het kan ook gebeuren dat er fragmenten in zwart-wit zijn, of dat er een teller in beeld staat. Dit alles om distributie te voorkomen. DVD-SCREENERS worden meestal overgezet naar DIVX of SCVD.

DVDrip

Een exacte kopie van de DVD zoals die in de winkels ligt. Vaak zijn deze al beschikbaar voordat de DVD daadwerkelijk te koop is. De kwaliteit is uitstekend. Meestal worden DVDrips uitgebracht op DVD-R formaat of in DIVX formaat.

VHSrip

Een film die gedigitaliseerd is met als bron een VHS videoband. De kwaliteit hiervan wisselt.

TVrip

Dit zijn vaak televisieafleveringen met als bron kabel of sattelietontvangst. Kwaliteit verschilt. Is voornamelijk te vinden in DIVX/XVID en (S)VCD.

DIVX Re-Enc

Een film met een VCD als bron, die opnieuw gedigitaliseerd en kleiner gemaakt is. Vaak erg kleine bestanden, maar vooral ook erg slechte kwaliteit.

WORKPRINT (WP)

Dit is een kopie van een film die nog niet af is. Deze uitgaves kunnen dus enorm verschillen van de uiteindelijke film. Zo kunnen er scenes missen of juist nog niet geschrapt zijn, de muziek kan missen of anders zijn, etc. De kwaliteit verschilt.

WATERMARK

Deze films hebben een logo of tekst als watermark.

DUPE

Deze term geeft aan dat de film al als torrent wordt aangeboden. Dergelijke torrents voegen dus niets toe.

PROPER

Films die al eens eerder zijn uitgegeven als torrent, maar van betere kwaliteit zijn dan vorige keren, worden aangeduid met PROPER. Soms echter wordt de term misbruikt om ervoor te zorgen dat de film niet als DUPE bestempeld wordt. Een reden voor de nieuwe versie moet daarom altijd worden aangegeven in het .nfo bestand.

LIMITED

Het gaat hier om een film die maar korte tijd in de bioscoop draait, en vaak in minder dan 250 bioscopen te zien is. Veelal zijn dit filmhuis / arthouse films.

OST

Staat voor Original SoundTrack. Dit is de soundtrack (audio cd) van de film, meestal in MP3 formaat.

REPACK

Als er een torrent is uitgegeven met fouten erin, volgt er daarna vaak een REPACK van dezelfde film, waarmee de problemen verholpen worden.

RECODE

Een recode is een film die al eerder als torrent is uitgegeven maar waaraan veranderingen zijn gemaakt, zoals het verwijderen van ondertitels of het veranderen van de kleuren. Dit kan soms een verbetering zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *